нова прошивка для смартфонів acer liquid e

| телефон, підказки, android, позитив

десь влітку минулого року acer оголосив про початок продажу смартфонів в україні, а незабаром три моделі справді з’явилися на полицях магазинів, і найцікавішою з них була, звісно ж, та, що з android’ом — acer liquid e.

користуюсь таким смартфоном вже другий місяць, і попри кілька недоліків мушу визнати, що гаджет напрочуд приємний. з недоліків можна відзначити досить високу ціну (хоча мені гріх нарікати — користуюсь корпоративним апаратом) і… прошивку на базі eclair без підтримки таких «смачних» adobe flash та wifi hotspot =(

але стривайте — допис буде позитивний: на сайті acer є нова прошивка для acer liquid e, доступна усім власникам придбаних в україні «ліквідів»!

навіщо?

перша поставка acer liquid e приїхала в україну десь у серпні 2010 року, з операційною системою android 2.1 (eclair). на той момент це було непогано, бо деякі виробники (та й сам acer) ще умудрялися пропонувати смартфони на застарілій вже тоді версії 1.6 donut… але багато хто із більш досвічених гаджетоманів були розчаровані, бо на той час вже була доступна нова версія android’а — 2.2 (froyo), котра мала кілька дуже сильних переваг:
  • режим wifi hotspot — можливість перетворювать смартфон на бездротову точку доступу (wifi) до інтернету для ноутбука без необхідності встановлювати якісь додаткові програми;
  • режим usb tethering — можливість використовувати смартфон як 2g/3g-модем для ноутбука/пк з підключенням до usb;
  • підтримка adobe flash — можливість дивитися потокове відео на youtube чи ex.ua, повноцінно переглядати веб-сайти з елементами на флеші… та й бачити рекламні банери, врешті-решт;
  • можливість встановлення програм на картку sd — для економії внутрішньої пам’яті.
нещодавно, вже в листопаді чи грудні 2010 року в україну приїхала наступна партія смартфонів liquid e — вже з новою прошивкою на базі android 2.2 (хто уважніший, міг запримітити відповідний (справді не надто помітний) анонс на білбордах acer, див. ілюстрацію), котра окрім усіх перерахованих плюсів включає ще й новий інтерфейс acer ui.

поновлення

практично водночас із появою liquid e з froyo, нова прошивка з’явилася на офіційному сайті acer — в розділі сервис и поддержка (вибачайте, acer.ua російськомовний) шукаємо підрозділ download center (е… гаразд, переважно російськомовний, ги), вибираємо клас продуктів (smart handheld), серію (liquid), модель (liquid e), потім трішки нижче вказати, для якої версії ос показувати доступні до звантаження файли (android 2.2 froyo) — і можна завантажувати (див. скріншот).

важливо: нова прошивка запакована в інсталятор для windows (xp/vista/7), не вимагає жодного знання технічних нюансів і — це важливо! — не порушує умов гарантійної підтримки. практично єдине, що обов’язково потрібно зробити перед прошивкою — уважно прочитати додану інструкцію (pdf у архіві разом з інсталятором). головне:
  • перевірити поточну версію смартфона (лише liquid e з 512 мб оперативки) та прошивки (в українських ліквідів має бути emea_gen1, меню settings > about phone);
  • звільнити не менше 300 мб на карті sd та 20 мб внутрішньої пам’яті смартфона (меню settings > sd card & phone storage);
  • включити режим usb debugging (меню settings > application > development);
  • не підключати смартфон usb-кабелем до комп’ютера, поки інсталятор про це не попросить.
параноїки попередньо роблять резервні копії інформації на смартфоні… але я щойно перепрошив свій acer liquid e — і всі встановлені програми та налаштування збереглися. тож якщо ви не зберігаєте там якісь секретні архіви в єдиному екземплярі, користуєтеся телефонною книжкою та календарем google — можна не перейматися. втім, жодних гарантій тут не даю (я ж не маю можливості перевірити, скажімо, що ви таки прочитали той pdf, так?)

успіху!

p.s. в україні є кілька смартфонів acer liquid з прошивкою на базі android 2.1 та з 256 мб оперативної пам’яті. переважно це взірці, що були подаровані учасникам лотереї під час презентації acer влітку 2010 року або роздані журналістам для тестування. ці смартфони відрізняються від liquid e лише об’ємом оперативної пам’яті — але, на жаль, їх поновити за допомогою офіційної прошивки до froyo не вдасться.

p.p.s. на hotline — помилка (спробуємо оперативно виправити): в україну офіційно постачалися лише liquid e з 512 мб оперативки (а не 256 мб, див. вище); плутанину викликало те, що дехто з журналістів не дуже уважно поставився до коментаря щодо пам’яті в тестових взірцях. втім, купуючи liquid e в магазині, все-таки краще перевірити: в нас чимало любителів попродавать сірячок.