кінотиждень шостий

| огляд, кіно

за минулий тиждень — а саме стільки часу минуло від публікації попереднього кінотижня, — мої кіноогляди переглядали 77 разів. немало, в порівнянні до (невисокої) загальної відвідуваності щоденника. проте коментарів до усіх п’яти кінотижнів читачі залишили… аж сім. схоже, мало кому цікаво поговорити про кіно. байдуже — це ж щоденник для себе =)
  • засліплені снігом (snowblind, 2010, кіліан меннінґ)
  • мисливець на тролів (trolljegeren, 2010, адре овредал)
  • санта на продаж (rare exports: a christmas tale, 2010, ялмарі хеландер)
  • ласкаво просимо у шті (bienvenue chez les ch'tis, 2007, дені бун)
  • вантаж (cargo, 2009, іван енглєр, ральф еттер)
попереднього разу я обіцяв написати про незвичне, не мейнстрімове кіно? ну то маєте: три стрічки з переліку, в порядку перегляду. на додачу — старенька вже, але непогана комедія, плюс недооцінена, але на мою думку непогана космічна фантастика. мотор?

засліплені снігом

(snowblind, 2010, кіліан меннінґ. imdb: 4,5/10)

це — любительська стрічка, знята командою аматерів на власні кошти. власне, цим вона й цікава — її не можна порівнювати за будь-якими параметрами до кіно, знятого «на продаж». я переглянув її, бо мені було цікаво, що ж можна зробити «на колінці». окрім усього, це чи не єдиний пригодницький фільм, доступний на vodo.net (онлайнова колекція документальних та художніх фільмів, переважно аматорських, доступних вільно з ліцензією creative commons).

фільм не позбавлений атмосфери, присутня певна родзинка у сюжеті… але не беріться переглядати це, не налаштувавшись на сприйняття непрофесійного кіно =)

особиста оцінка: 2/5

одним рядком: аматорська пригодницька стрічка в стилі пост-апокаліптичного вестерну.

мисливець на тролів

(trolljegeren, 2010, андре овредал. imdb: 7,5/10)

знову повівся на рекламу від стронґовського — але якщо попереднього разу був винагороджений справді непоганим розважальним кіно, — цього разу довелося трішки розчаруватися. фільм — норвезька спроба погратися в малобюджетне мок’юментарі в стилі легендарної «відьми блер» (яку я, до речі, не переглядав, хоча бачив уривки). спроба зараховується… але «не зачепило».

можливо, справа в тому, що надто мало в кадрі атмосфери, і надто багато студентів, котрі як актори зовсім, ну зовсім поганенькі. надто часто режисер хотів вдатися до стьобу, котрий «не йде» в «типу» документальному кіно, такі вже психологічні особливості жанру. найбільше насмішило те, як норвезькі кіноаматори уявляють собі поведінку уряду, котрий буцімто бажає приховати (навіщо?!) існування тролів: хаха.

особиста оцінка: 2/5

одним рядком: пригода в жанрі псевдо-документального кіно з полюванням на тролів та беззубим гумором.

санта на продаж

(rare exports: a christmas tale, 2010, ялмарі хеландер. imdb: 7,2/10)

про цю стрічку я щось побігом читав, і на неї з посилається стронґовський в дописі про «мисливця за тролями», тож я чекав від неї десь такої ж посередньої якості в усьому… аж ні! фільм виявився напрочуд якісно зробленим, це аж ніяк не аматорська робота.

радує практично все: від оригінальної фабули (не псуватиму інтригу тим, хто ще не переглядав) та пристойної гри акторів — аж до хорошої міри чорного гумору. єдине, що, як на мене, трішки попсувало картину — сюжет явно перетворюється на фарс у фіналі (там де гелікоптер з сіткою тощо), але може так задумано? загалом — непогане кіно на розвагу, але не показуйте дітям: все-таки жанр важкуватий (хорор та кривавий гумор).

особиста оцінка: 3/4

одним рядком: хороша пародія на хорор з елементами комедії та оригінальною фабулою.

ласкаво просимо у шті

(bienvenue chez les ch'tis, 2007, дені бун. imdb: 7,0/10)

доволі старий фільм, добре відомий в нас завдяки кумедному російському дубляжу та назві «бобро пожаловать», яка одразу приваблює увагу. але я раніше його не переглядав. дивилися разом з миленькою — вона в захваті, а я…

скажу так: типова французська комедія. тобто хто бачив хоча б одну — знає їх (майже) всі. тому що цей одноманірний, трішки дурнуватий, але добрий і беззубий гумор одразу в’їдається під шкіру, і це назавжди. далі як попаде — або ти фанат легкої французської комедії на все життя… або не фанат. крапка.

тож якщо ви в захваті від кривляння та шамкання луї де фюнеса або клоунади п’єра рішара — це ваше кіно, дивіться обов’язково =)

особиста оцінка: 3/5

одним рядком: приємна сімейна комедія на один перегляд.

вантаж

(cargo, 2009, іван енглєр, ральф еттер. imdb: 6,2/10)

ця стрічка була ще одним претендентом на перегляд після «прочісування» розділу фантастики на ex.ua. я побігом переглянув рейтинг на imdb та кілька рецензій, і лишився з враженням, що кіно не надто цікаве — але ж фантастика, тож мав переглянути.

скажу одразу — фільм мені сподобався: досить атмосферна, «рівна» за якістю, з цікавим сюжетом в стилі добротної такої космічної фантастики з елементами хорору. актори, може, і не генії — але й не кривляються. окрема подяка сценаристові за відсутність зомбі та містики. враховуючи віносну малобюджетність стрічки — порівняйте 4,5 млн. доларів до бюджетів «пандорума» (33 млн.) чи «горизонту подій» (50 млн?!) — це просто подарунок цінителям жанру. ну, а оцінка на imdb просто вчергове наводить на думку про те, що людям, котрі не виросли ще з «зоряних воєн», може варто було би утриматися від голосування?

стрічка трішки не витягує на тверду четвірку «сонячного сяйва», але оцінити її на три, так само як «пандорум» та «горизонт подій» — рука не піднімається. тож все-таки…

особиста оцінка: 4/5

одним рядком: хороша, повільна космічна фантастика з елементами хорору.


якщо хтось кохається на хорошій кінофантастиці — підказуйте, що дивитися, бо я, щиро кажучи, змучився від засилля мелодрам та вау-попкорн-екшенів.