зомбі!

| видиво, думки, комп'ютери, цікаве, ігри, книги, кіно

трішки несподівано, можливо, для будь-якого читача цього щоденника, але цілком передбачувано для самого себе, — зацікавився темою зомбі =) щоправда, тема цікава не як підкладка для хорорів різного штибу — я не люблю й уникаю класичних хорорів, — а в контексті пост-апокаліптичного survival’а. ну а вже сценарій z, world war z, або зомбі-апокаліпсис тут доречний як найширше відчинені двері до цього контексту, адже після завершення холодної війни тема ядерного апокаліпсису дещо втратила гламур актуальності.

інтерес пов’язаний з ідеєю написати колись таку пост-апокаліптичну пригоду, яку мені самому цікаво було би прочитати.

історію цього інтересу можу прослідкувать ще від прочитання повісті «мальвіль» роберта мерля (ні, зомбі там немає), через перегляд «28 днів», захоплення другим fallout’ом та розчарування містичною складовою в «протистоянні» кінга, і аж до нещодавніх знахідок на кшалт the sagittarian.

однією з перлин в цьому ряду, яку варто виділити окремо, був тонкий літературний стьоб макса брукса «посібник з виживання серед зомбі». український заголовок — мій варіант, бо перекладу не бачив, а читав книжку в оригіналі, англійською: колись її можна було знайти на fictionbook.ru, зараз немає. на торентах можна знайти. ймовірно, колись зважуся придбати на папері — таке хочеться мати на полиці.

власне допис «ні про що» — я просто хотів зібрати тут декілька дотичних до теми цікавинок, знайдених останніми днями в тенетах, про котрі коротко звітував у google+. отже…

інтерактивне відео

survive the outbreak — досить якісна інтерактивна короткометражка про невелику групу людей, котрі рятуються в будинку від нашестя зомбі: в ключових сюжетних точках глядач приймає рішення за головного персонажа, впливаючи на подальший розвиток ситуації. ймовірно, колись таким буде інтерактивне телебачення?

deliver me to hell! — ще один короткий інтерактивний фільм, цього разу — класний стьоб в стилі «shawn of the dead», з колоритними персонажами. справді доставляє певну кількість лулзів. і так, це реклама доставки піци =)

ігри

the last stand: union city — один з найбільш «заразних» двовимірних шутерів про відстріл зомбі; присутня сюжетна лінія і непримітивний фінал в стилі зомбокаліпсису, що вигідно вирізняє забавку з-поміж маси флешо-фекашок. графіка простенька, без атмосферної складової — але все-одно справді дуже затягує.

the sagittarian — про цю серію інтерактивних коміксів я вже згадував у щоденнику. трішки замало тексту й логіки, як на мене — але візуально дуже приємне.

dead frontier: outbrake 2 — текстовий квест, доволі цікавий, нехай і короткий. а хотілося б точно такий, але без крил хоча б утричі довший, а краще — як повість. тут, здається, вперше зустрів згадку про інші хвороби (холєра), котрі загожували б вцілілим в зомбікаліпсисі не менше за нелюдь.

desolation 2 — інтерактивна візуальна пригода, дуже коротка (фактично одне приміщення), але й надзвичайно атмосферна, моторошна; відповідно — на один раз.

оновлено (9 жовтня 2011). rebuild 2 — «заразна» флешова стратегія на виживання в містечку, охопленому епідемією зомбі. досить почати, і відірватися вже годі — настільки вдало підібрано складові цього коктейлю. щоправда, якщо місто невеличке, на останніх ходах забавка стає аж занадто простою… проте за стильне музичне оформлення можна і це пробачити. обов’язково спробувати!

оновлено (27 листопада 2012). project zomboid — атмосферна і «заразна» рольова вешталка від третьої особи в ізометричній проекції зі спрайтовою графікою. головний персонаж опиняється в невеличкому англійському містечку просто посеред локального зомбікаліпсису, і має вижити якомога довше, переховуючись в покинутих будівлях, збираючи та використовуючи різноманітні предмети, намагаючись за необхідності відбиватися від зомбі.

оновлено (9 жовтня 2015). cataclysm: dark days ahead — надзвичано деталізована рольова гра на виживання у зомбокаліптичному світі, сильно подібна до project zomboid, але у форматі asci-рогульки. з безмежним динамічно генерованим світом, фантастичними мутантами на додачу до зомбаків і… автівками!

кіно

через згадану нелюбов до хорорів та слешерів — майже нічого не дивився. за винятком непоганого «через 28 днів», котрий, втім, сильно тьмяніє за другим переглядом (пробував, угу). тож якщо знайду (або підкажете?) справді хороше пост-апокаліптичне кіно з мертв’яками — один з майбутніх кінотижнів буде тематичний =)

наразі планую переглянути «ласкаво просимо до зомбіленду» — дещо несерйозна комедія для підлітків, як я зрозумів, але для початку піде.

книги і комікси

оновлено (18 січня 2013). мушу додати цілий новий розділ до цього старого допису заради одного веб-комікса: crossed: wish you were here. наразі два томи, разом 35 випусків доступні для перегляду онлайн. обов’язкове попередження про не-дитячий вміст!


p.s. ілюстрацію вгорі під заголовком запозичено з фотострічки powerpig’а на flickr’і.