рогулька для заdoomаних

| комп'ютери, ігри, позитив

робоча субота. але щоби не надто концентруватися на роботі, ось хороша новина: наприкінці лютого вийшла нова версія найкращої, мабуть, з відомих мені rogue-подібної вешталки-стрілялки doomrl за мотивами легендарного олд-скульного шутера, про який не знає хіба що зовсім зелений молоднях покоління «stalker’ів».

хто не знає, що таке roguelike, йде читати вікіпедію, це корисно для загального розвитку. а хардкорні геймери старої закалки, звісно, сперечатимуться: чому це раптом doomrl найкращий?!

звісно, в порівнянні з класичними фентезійними «рогульками» на кшалт rogue, nethack, adom, angband, тут бракує глибини: ані деталізованих описів всього й вся, ані незліченної кількості предметів та артефактів, ані розвиненої магії, ані всеохопної рольової системи… а тепер ще додали графічний режим? ні, це не трушний рогулайк!

ну а в мене є своя суб’єктивна думка. doomrl справді достатньо мінімалістичний, і в цьому одна з його сильних сторін: він і повинен таким бути, щоби претендувати на титул «rogue-версія doom’а». зате він досить точно передає знайомі елементи стилю doom — доступне озброєння, ворожнеча, звукові ефекти, — а в графічній версії ще й візуальне оформлення! і додає до цього саме те, що потрібно для мінімалістичного рогулайка: простеньку систему навичок, досягнень та апгрейдів, випадкову генерацію рівнів, арени, і — візитівка жанру! — дотепні некрологи =)

нічого зайвого.

а враховуючи, що в doomrl можна за бажання гратися просто мишкою, не торкаючись клавіатури — для декого це взагалі заміна тетріса, близька до ідеалу казуальної забавки.

коротше кажучи, на вас чекає фобос.

p.s. є версії для linux, windows та mac os, причому в двох варіантах: повному (файли по 81 мб) та полегшеному (файли по 5 мб). відрізняються якістю доданого саундтреку — він хороший і цілком в стилі гри, але… 5 мб — це для мене теж елемент стилю, тож якби не бажання дослідити різницю, а би й не завантажував повний набір.