космічна робінзоніада

| видиво, комп'ютери, ігри

без жодного сумніву, minecraft започаткував новий жанр. цікаво, що попри чималу кількість клонів у розробці, ніхто наразі не повторив успіх цього простого, по суті, симулятора робінзона.

втім, notch (автор) сам закладає підвалини втрати інтересу, додаючи нові «фічі», котрі поступово перетворюють minecraft із забавки для всіх — у гру для онлайн-спільноти. початковий мінімалізм та атмосфера розмиваються. на смартфонах та портативних консолях гра вже не буде тим самим майнкрафтом, — просто на один сезон стане черговим angrybirds’ом.

а симулятор робінзона помре.

з часом набіжать каунтерстрайкери і зроблять з трупа… counter strike (див. відео) з блекджеком та шльондрами з бойовими людиноподібними роботами — тому що ні від чого іншого їх не пре.



взагалі феномен мультиплеєра цікавий і потребує вивчення. будь-яку забавку можна якось зробити (або принаймні уявити) мультиплеєрною — як правило, від цього вона втрачає щось, якесь невловиме зерно атмосфери, оповідки. і перетворюється у фіналі на мочилово. тривимірне (guncraft) чи двовимірне (terraria).

адже не всяке кіно можна варто дивитися в компанії і з попкорном.

втім, серед клонів minecraft час від часу таки трапляються проекти, котрі, принаймні на перший погляд, намагаються зберегти родзинку старого minecraft’а, доповнивши чимось оригінальним. приміром, сьогодні зустрів у стрічці новин galaxy55 (сайт проекту французькою). відео симпатичне.



альфа-версія цієї космічної робінзоніади доступна онлайн (в мене не вийшло запустити, хто зна чому), але хочеться стенделон. почекаємо?