шеф, усьо пропало!

| комп'ютери, мандри, підказки, ноутбук

в суботу мене (вперше, здається) підвів мій ноутбук. винуватий, мабуть, я сам — от знадобилося мені чомусь терміного його вимкнути, скористався тією бісовою кнопкою power… але так чи інак, після цього мій дбайливо налаштований crunchbang завантажився з чистенькою домашньою текою, наче щойно створеною після встановлення.

на жаль, це трапилося не вдома, де завжди напохваті кілька комп’ютерів, інтернет і купа флешок з livecd на всі смаки, — а в празі, в розпал корпоративної новорічної турпоїздки. єдине, що виявилося під рукою — доісторична 128-мегабайтна (!) флешечка, причеплена замість брелока до ключів, зі збіркою parted magic, котра не раз ставала мені в пригоді.

втім, не цього разу: стара версія не мала й половини тих утиліт, котрі напхано в новіші збірки parted magic. зокрема, не було там testdisk’а, яким можна було би принаймні перевірити, чи зберігся насправді розділ під /home і чи можна відновити з нього принаймні деякі файли… дуже мені шкода було втратити всі ті світлини, що ми привезли з нещодавньої мандрівки до швеції, бельгії та франції — я, бовдур, полінувався вчасно злити копію на свій резервний жорсткий диск удома.

довелося везти ноутбук до києва і вже тут братися до діагностики та рятування

новий parted magic, до речі — це якесь чудо! тут є все. я завантажився з нього, і поки testdisk витягував з (відмонтованого!) розділу все, що я хотів врятувати, я собі підключився до відкритого wifi, розчохлив браузер, почитав пошту, написав кілька листів, переглянув новини… хіба що музику не послухав — хоча ж міг, бо навіть audacity знайшовся! коротше кажучи, я практично забув, що сиджу в «рятувальному» livecd, котрий займає лише 290 мб на флешці.

щодо збою — схоже, через некоректне вимикання «поламався» журнал ext4, і система відмовлялася монтувати розділ. «проста вулична магія» testdisk’а в тому, що він читає відмонтовані розділи (!), і тому дозволяє зробити резеревну копію всього розділу чи окремих файлів, перш ніж братися до «ремонту» чи форматування.

отже я скопіював найцінніше на зовнішній hdd — і вже тоді спробував скористатися fsck.ext4. тепер момент істини: треба перезавантажити систему і подивитися, чи змонтується коректно розділ /home з усіма налаштуваннями.

допис написано з «живого» parted magic’а, тож мушу закінчувать і перзавантажити ноут =)

p.s. після «лікування» все працює, як раніше. тепер можна зі спокійною душею писати кілька слів про прагу — але то вже завтра.