osmand — якісна навігація для android з мапами openstreetmap

| огляд, телефон, мандри, android

за своїм звичаєм готуючись до чергової автомандрівки я переглядаю доступні варіанти рішень для навігації та налаштовую смартфон для поїздки. цього разу розповім про osmand — чудову безкоштовну альтернативу найкращим платним програмам для android, котра використовує відкриті мапи openstreetmap.

довший час — починаючи від першої мандрівки до швеції у 2010 році, — я користувався навігацією igo: спершу на комунікаторі з windows, згодом на кількох різних смартфонах з android. кілька років тому я шукав програму для навігації, котра б використовувала мапи openstreetmap замість різних пропрієтарних форматів (navitel, tomtom тощо), і пробував osmand, але одна критична вада тодішньої версії android все псувала.

навіщо мені openstreetmap? складно пояснити, чому, але я люблю підтримувати відкриті проекти на кшалт wikipedia. мапи openstreetmap створено спільнотою, вони достатньо детальні, вільні для безкштовного використання і активно поновлюються. не ідеальні, але можна самому долучитися і додати якісь елементи чи виправити вади.

отже нещодавно я знову спробував osmand вже на новому смартфоні, і цього разу програма не просто добре працює, але й видалася достатньо зрілою, щоби замінити мені igo.

три версії osmand для android

в магазині додатків google play є дві версії osmand: безкоштовна і платна osmand+. якщо відкинути нюанси з сервісом osm live, суто навігаційна складова безкоштовної версії є повноцінною — доступні всі функції; чи не єдине важливе обмеження введено на кількість завантажень в програмі: їх доступно сім. що це означає? приміром, можна безкоштовно встановити саму програму, тоді завантажити базову мапу світу і детальну мапу україни — і користувач матиме змогу зробити ще п’ять завантажень; приміром, поновлення мапи україни або звуковий пакет для голосової навігації тощо.

платна версія osmand+ не має цього обмеження: можна завантажувати скільки завгодно мап та поновлень, але вона коштує в google play 150 гривень. в принципі, це невеликі гроші, враховуючи повний доступ до всіх мап та поновлень, і я готовий був їх сплатити, підтримавши чудовий проект грошима…

…але дізнався, що існує третя версія: osmand~, котру періодично компілюють ентузіасти з доступних вільно вихідних кодів osmand+ і викладають безкоштовно до альтернативного «магазину» додатків f-droid (це, до речі, що один цікавий проект, але про нього варто розповідати окремо). ця версія так само не накладає жодних обмежень на кількість завантажень в програмі!

переваги та недоліки

коротше кажучи, саме безкоштовною версією osmand~ я наразі й користуюся. коротко про переваги й недоліки:

+ офлайнова навігація для водія, ровериста, пішохода;
+ прокладання складних маршрутів з кількома проміжними точками;
+ програма з відкритим кодом, доступна безкоштовно;
+ відкриті мапи openstreetmap, доступні безкоштовно;
+ підтримка наклададння кількох мап, в тому числі з кешуванням онлайнових супутникових мап microsoft earth;
+ втулки (plugins) для додаткових функцій: редагування openstreetmap, запис треків, звукові та фото-нотатки, використання онлайнових мап, нагадування про паркомат тощо;
+ українська мова інтерфейсу (серед багатьох інших);
+ чималий обсяг підказок з використання osmand, доступних просто з програми (теж українською мовою);
~ доволі складний інтерфейс вимагає звикання, але надає доступ до великої кількості налаштувань та функцій;
немає псевдо-тривимірного відображення мапи під час навігації;
немає голосової навігації українською;
інколи osmand (усі версії) дуже довго чекає на поточні координати gps (igo значно швидший);
інколи глючить режим орієнтації мапи за напрямом руху (трохи допомагає альтернативний режим «за компасом»);
для прокладання довгих марштурів (більше кількасот кілометрів) програмі потрібно багато часу (краще робити це завчасу і з підключенням до інтернету).

загалом попри деякі вади, osmand цілком придатний для серйозної навігації, а мапи openstreetmap достатньо деталізовані й точні, щоби їздити, скажімо, києвом. на далеких відстанях випробую програму вже досить скоро.

скріншоти

ще трохи скріншотів на додачу до використаних для ілюстрації тексту.


висновок

osmand — цілком придатний до використання навігатор. рекомендую спробувати, якщо потрібна навігація в автомобілі або зручна мапа для пішохідних прогулянок, і якщо ви вже переросли той вік, коли використання краденого програмного забезпечення цілком виправдовувалося легковажним «очєнь нужна».