рекурсивний manjaro на батарейках (необхідний мінімум)

| комп'ютери, linux, підказки

трохи затяглося тестування робочого середовища з manjaro на зовнішньому механічному диску — поки що не ризикую переносити на ssd, бо мав проблеми зі стабільністю між перезавантаженнями, аж до відмови кількох комп'ютерів розпізнавати диск через usb 3.

з програм мені потрібно небагато:
  • packet tracer
  • virtualbox
  • dropbox
з першою найцікавіше: якщо взяти пакунок packet tracer 7 з офіційного сайту мережевої академії cisco — він чудово встановиться, але не запускатиметься як слід (за бажання запустити можна, але працюватиме з проблемами). якщо взяти версію з репозиторію aur — він не встановиться… але скомпілює необхідні залежності, через що… зненацька починає нормально працювати офіційна версія.

зі встановленням двох інших програмам жодних проблем нема: virtualbox є в репозиторіях manjaro/arch, а dropbox — в aur'і.

на диску я поки що залишив чималий розділ ntfs (300 з гаком гігабайт) на той випадок, якщо доведеться щось переносити між linux та windows… але в підсумку, гадаю, залишу якісь 30 гігабайт для цього, і то в exfat, швидше за все: ntfs виявляється вельми проблемним під linux (зокрема, поточна версія gparted не в змозі коректно змінити розмір розділу, так надто просто втратити дані).